فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیستم شماره 1 (بهار 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/02/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • اسدالله علی زاده* صفحات 1-21

    شناسایی و فراهم آوردن ارقام محلی در کلکسیون هایی به صورت بانک ژن گیاهی و تدوین و تنظیم برنامه های به نژادی و به زراعی دقیق، می تواند قدم های موثری را در جهت بهبود کمی و کیفی انگور داشته باشد. با توجه به تنوع ارقام انگور در استان آذربایجان غربی، شناسایی و جمع آوری ارقام محلی و احداث باغ کلکسیون لازم است تا بتوان مقایسه بین ارقام را به خوبی انجام داد. در این راستا، شناسایی و جمع آوری ارقام انگور آذربایجان غربی از سال 1372 و در سال 1377 بعد از حذف مترادف ها (سینونیم ها) که شامل ارقام فخری با دیزماری، سرگوله با طایفی، بول مازور با سیاه سردشت، داش قره با ترمیشه، رزقی با رازقی، ملکی با گوی ملکی بود به پایان رسید. در این تحقیق خصوصیات و مشخصات 47 رقم مختلف محلی با مطالعه 45 صفت مورفولوژیکی در مراحل رویشی متفاوت شامل قبل از بازشدن گل، مرحله باز شدن گل، مرحله قبل از رنگ گرفتن حبه و مرحله رسیدن میوه انجام شد تعیین گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که کلیه ارقام شناسایی شده به دلیل داشتن اختصاصات عمومی به گونه Vitis vinifera L. تعلق دارند. در بین ارقام مورد مطالعه، ارقام ساچاخ، لعل بیدانه قرمز، قزل ازوم، خلیلی قرمز، گندمه سیاه و گزندایی که پرچم های کوتاه تر از مادگی (پرچم های واژگون) دارند نیز شناسایی شدند که می توان در برنامه های اصلاحی به طور موثری از آن ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: انگور، ارقام محلی، صفات مورفولوژیکی، مراحل رویشی، مراحل زایشی
  • بهمن یزدی صمدی*، ناصر مجنون حسینی، سید علی پیغمبری صفحات 23-37

    کشت پاییزه عدس در مقایسه با کشت بهاره آن دارای عملکرد بیشتر، سازگاری مناسب تر در تناوب ها و سیستم های حفاظتی خاک بوده و می تواند منجر به افزایش سطح زیر کشت و تولید این محصول پروتیینی در ایران شود. یکی از عوامل بازدارنده کشت پاییزه عدس در مناطق سردسیر ایران صدمات ناشی از سرما و یخبندان می باشد. برای بررسی مقاومت به سرما در این محصول، 39 لاین عدس شامل تعدادی ژنوتیپ از کلکسیون دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران و تعدادی ژنوتیپ دریافتی از مرکز ایکاردا، طی دو سال زراعی 1379 و 1380 برای به گزینی مقاومت به سرمای زمستانه در شرایط آب و هوایی کرج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. عملیات زراعی متداول شامل آبیاری، کوددهی، وجین و مبارزه با آفات به موقع انجام شد. تحمل به سرما در ژنوتیپ ها با ارزیابی قدرت زنده ماندن بوته ها پس از گذراندن سرمای زمستانه و بهاره با شمارش بوته های سالم و از بین رفته بر اساس درصد ارزیابی گردید. پایین ترین دمای مطلق طی ماه های سرد سال 1379 و 1380 به ترتیب -10 و -9.8 درجه سانتیگراد بود. در آزمایش های انجام شده، صفات فنولوژیکی)تاریخ %50 گل دهی، دوره پرشدن دانه و دوره رسیدن(یادداشت برداری و پس از برداشت محصول در هر کرت آزمایشی عملکرد دانه و وزن هزار دانه به طور جداگانه اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که ژنوتیپ ها از نظر صفات مورد بررسی از جمله درصد مقاومت به سرما، تاریخ گلدهی، دوره پرشدن دانه، عملکرد دانه و وزن هزار دانه اختلاف معنی دار آماری داشتند. هیستوگرام فراوانی درصد مقاومت به سرما نشان داد که ژنوتیپ های مقاوم %91-95) مقاومت به سرما(فقط %4 و ژنوتیپ های متحمل %71-90) مقاومت به سرما(%28 فراوانی مقاومت به سرمای زمستانه را به خود اختصاص دادند. ضریب تنوع (ضریب تغییرات اشتباه) مقاومت به سرما در بین ژنوتیپ ها حدود %17.5 بود که این تغییرات مطابق با نظرات محققین دیگر ناشی از تغییرات محیطی می باشد. در مورد عملکرد دانه تنوع نسبتا بالاتری)حدود (%28.6 نسبت به سایر صفات مشاهده گردید. از طرفی بین عملکرد دانه عدس با درصد مقاومت به سرما همبستگی مثبت و معنی داری (r=%20**) وجود داشت و ژنوتیپ های خیلی مقاوم یا مقاوم به سرما عملکرد بیشتری از میانگین، تولید نمودند. بین درصد مقاومت به سرما و دوره کاشت تا رسیدن نیز همبستگی منفی (r=-0.37) مشاهده شد و ژنوتیپ های مقاوم و متحمل به سرما دوره رسیدگی کوتاه تری داشتند (R2=%19). به طور خلاصه، ژنوتیپ های عدس مورد بررسی از لحاظ صفات درصد مقاومت به سرما، عملکرد دانه و دوره رسیدگی در چهار کلاستر گروه بندی شدند. ژنوتیپ های مقاوم شماره 2، 36، 7، 13 و 32 به همراه ژنوتیپ های متحمل شماره 16، 12 و 26 با کمترین فاصله اقلیدسی در یک کلاستر قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: عدس، ژنوتیپ ها، مقاومت به سرما، عملکرد دانه، دوره رسیدگی
  • رضا امین پور*، احمد مرتضوی بک صفحات 39-48
    به منظور بررسی اثر اندازه پیاز مادری و تراکم بوته بر خصوصیات کمی و کیفی بذر پیاز رقم تگزاس ارلی گرانو 502، آزمایشی به صورت اسپیلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار، در دو سال زراعی 1377-78 و 1378-79 در مزرعه تحقیقاتی کبوترآباد اصفهان انجام شد. فاصله ردیف در سه سطح 50، 60 و 70 سانتی متر به عنوان فاکتور اصلی و ترکیب های تیماری شامل سه فاصله بوته در ردیف، 15، 25 و 35 سانتی متر، و دو اندازه قطر پیاز مادری، 3 تا 6 و 6.5 تا 9.5 سانتی متر، به صورت فاکتوریل، فاکتور فرعی آزمایش را تشکیل دادند. نتایج آزمایش حاکی از عدم تفاوت معنی دار در عملکرد و اجزا عملکرد دانه شامل تعداد چتر در متر مربع، تعداد کپسول بارور در چتر، تعداد دانه در کپسول و وزن هزاردانه، بین فواصل ردیف 50 و 60 سانتی متر بود اما عملکرد دانه و تعداد چتر در متر مربع در فاصله ردیف 70 سانتی متر نسبت به دو فاصله دیگر کاهش معنی داری نشان داد. در مورد سایر اجزا عملکرد تفاوت بین فاصله ردیف ها معنی دار نشد. با افزایش فاصله بوته عملکرد دانه و تعداد چتر در واحد سطح و تعداد دانه در کپسول کاهش یافت اما تعداد کپسول در چتر افزایش نشان داد. وزن هزار دانه در فاصله بوته 15 سانتی متر به طور معنی داری کمتر از فاصله 35 سانتی متر بود. با افزایش قطر پیاز مادری عملکرد دانه و تعداد چتر در واحد سطح به طور معنی داری افزایش یافت اما تفاوت سایر اجزا عملکرد بین دو اندازه پیاز مادری معنی دار نشد. از بین اجزا عملکرد دانه تنها تعداد چتر در واحد سطح توانست حدود 67 درصد از تغییرات عملکرد دانه را در میان تیمارهای آزمایش توجیه نماید. تیمارهای آزمایش تاثیری بر درصد جوانه زنی بذر نداشتند.
    کلیدواژگان: پیاز، رقم تگزاس، ارلی گرانو، اندازه پیاز مادری، تراکم بوته، عملکرد، کیفیت دانه
  • صادق جلالی*، محمدحسین سبزی صفحات 49-56
    به منظور ارزیابی عکس العمل لاین های برگزیده ذرت به بیماری سیاهک معمولی (Common smut) و شناسایی ژنوتیپ های مقاوم یا متحمل، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار و سی تیمار که شامل لاین های مختلف ذرت بود از طریق آلودگی مصنوعی ایجاد زخم (Cut cob injection) در ایستگاه تحقیقاتی کبوترآباد اصفهان اجرا گردید. برای ایجاد آلودگی دو تا سه روز پس از تشکیل کاکل ها (Silks) دو سانتی متر از انتهای هر بلال با قیچی باغبانی بریده (Cut cob) و سه میلی لیتر از سوسپانسیون اسپور قارچ به غلظت 106 اسپوریدی در هر میلی لیتر در محل زخم توسط سرنگ تزریق شد. در زمان رسیدگی فیزیولوژیک دانه ها، درصد آلودگی بلال ها و شدت بیماری براساس پیشرفت بیماری (درصد آلودگی دانه در هر بلال) تعیین و محاسبات آماری پس از تبدیل داده ها به آرکسینوس جذر اعداد انجام شد. مقایسه میانگین تیمارها با استفاده از روش آزمون چند دامنه ای دانکن (P=1%) نشان داد که اختلاف بین لاین ها از نظر میزان آلودگی معنی دار است. غربال کردن لاین ها براساس شدت آلودگی (Scale 0-7) روی بلال های آلوده شده انجام گرفت که بر این اساس لاین های آزمایشی در چهار گروه شامل سه لاین بدون آلودگی، دو لاین با تحمل زیاد، پانزده لاین از کمی متحمل تا کمی حساس و ده لاین از حساس تا حساسیت زیاد قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: ذرت، سیاهک معمولی ذرت، Ustilago maydis، مقاومت
  • محمدکاظم شفازاده*، امیر یزدان سپاس، اشکبوس امینی، محمدرضا قنادها صفحات 57-71
    به منظور بررسی واکنش ژنوتیپ های مختلف گندم (Triticum aestivum L.) زمستانه (Winter) و بینابین (Facultative) نسبت به تنش خشکی، این آزمایش در سال های زراعی 1378-79 و 1379-80 در مزرعه به نژادی بخش تحقیقات غلات، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در کرج اجرا گردید. بیست ژنوتیپ گندم امیدبخش زمستانه و بینابین در دو آزمایش جداگانه (شرایط آبیاری بدون تنش و تنش خشکی آخر فصل) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار ارزیابی شدند. نتایج تجزیه واریانس مرکب دو ساله عملکرد دانه نشان داد که بین ژنوتیپ ها اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1 درصد وجود دارد. اثر متقابل ژنوتیپ × سال و ژنوتیپ × آبیاری در سطح 5 درصد معنی دار اما اثر متقابل سه جانبه ژنوتیپ × آبیاری × سال غیر معنی دار شد. شاخص تحمل به خشکی (STI)، شاخص حساسیت به خشکی (SSI)، میانگین هندسی (GMP)، میانگین حسابی (MP) و تحمل به خشکی (ToI) در ارقام مختلف بر پایه عملکرد دانه در شرایط بدون تنش و تنش محاسبه شد. در بین بیست ژنوتیپ، ژنوتیپ شماره 8 (Pck/Vee) مطلوب ترین ژنوتیپ بود. عملکرد دانه این ژنوتیپ در شرایط بدون تنش 9320 و در شرایط تنش 7079 کیلوگرم در هکتار بود. میانگین حسابی آن به مقدار 8200، میانگین هندسی به مقدار 8123 کیلوگرم در هکتار، شاخص تحمل به خشکی 0.85 و شاخص حساسیت به خشکی این رقم 0.98 محاسبه شد. برای تعیین روابط بین عملکرد دانه و شاخص ها، از ضرایب همبستگی پیرسون استفاده گردید و مشخص شد که شاخص های STI، GMP، MP در هر دو شرایط دارای همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد دانه می باشند و می توانند جهت شناسایی ژنوتیپ های متحمل به خشکی و پر محصول برای هر دو شرایط محیطی به کار روند. در نهایت با استفاده از تجزیه خوشه ای بر مبنای شاخص ها و عملکرد دانه (در هر دو شرایط) ژنوتیپ ها در پنج گروه قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: گندم، تنش خشکی، شاخص های حساسیت و تحمل به تنش
  • مهدی زهراوی*، علیرضا طالعی، حسن زینالی خانقاه، محمدرضا قنادها صفحات 73-88
    به منظور مطالعه نحوه توارث مقاومت به زنگ زرد و برآورد اجزا ژنتیکی، چهار لاین پیشرفته گندم که در آزمایش های سال های قبل مقاومت خوبی نشان داده بودند به همراه رقم حساس بولانی در قالب یک طرح دای آلل به صورت یک طرفه تلاقی داده شدند. آزمایش مایه زنی و ارزیابی واکنش گیاهچه ها در سال 1381 در گلخانه واحد پاتولوژی غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر انجام شد. گیاهچه های والدین و F1 ها توسط دو نژاد 6E130A+ و 166E42A+ به طور جداگانه مایه زنی شده و تیپ آلودگی آن ها 18 روز بعد از مایه زنی یادداشت برداری گردید. تجزیه دای آلل به روش گریفینگ و جینکز و هیمن انجام شد. نتایج تجزیه واریانس Wr+Vr و Wr-Vr، تجزیه رگرسیون Wr و Vr و برآورد پارامترهای ژنتیکی بر اهمیت توام اثرات افزایشی و غالبیت در شرایط نژاد 6E130A+ و بر اهمیت توام اثرات افزایشی، غالبیت و اپیستازی در شرایط نژاد 166E42A+ دلالت داشت. وراثت پذیری عمومی و خصوصی در شرایط نژاد 6E130A+ به ترتیب %97 و %58 و در شرایط نژاد 166E42A+ به ترتیب %99 و %81 به دست آمد. لاین M-78-16 در شرایط هر دو نژاد بیشترین مقدار ترکیب پذیری عمومی در جهت کاهش تیپ آلودگی را داشت از این رو استفاده از آن در برنامه های اصلاحی مقاومت به زنگ زرد توصیه می شود.
    کلیدواژگان: گندم، زنگ زرد، تیپ آلودگی، تجزیه دای آلل
  • همایون کانونی* صفحات 89-99
    با شناخت مزیت تغییر زمان کاشت نخود از بهار به پاییز، تلاش های به نژادی برای مقاومت به تنش سرما در این محصول شروع شده است. به منظور معرفی رقم یا ارقام متحمل به سرما و افزایش عملکرد نخود در مناطق مرتفع و سردسیر غرب کشور، طی دو سال زراعی (1379-81)، تنوع ژنتیکی 40 لاین و ژنوتیپ نخود به همراه رقم حساس به سرما ILC 533 به عنوان شاهد در طرح بلوک های کامل تصادفی در دو تکرار در شرایط کشت دیم پاییزه کردستان مطالعه شد. از مقیاس درجه بندی =1) بدون علایم سرمازدگی و =9 مرگ بوته ها یا سرمازدگی شدید(برای ارزیابی ژنوتیپ های مورد بررسی استفاده شد. صفات ارتفاع بوته، تعداد روز از کاشت تا گلدهی، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد شاخه های اولیه و ثانویه، وزن 100 دانه و عملکرد دانه اندازه گیری و ثبت گردید. نتایج تجزیه واریانس سالیانه و تجزیه واریانس مرکب نشان داد که بین ژنوتیپ های مورد بررسی برای عملکرد دانه، تعداد شاخه های ثانویه، وزن 100 دانه و درجه تحمل به سرما در سطح 5 درصد از نظر آماری اختلاف معنی دار وجود دارد. طی دو سال بررسی، 16 ژنوتیپ با درجه 3 و کمتر از 3 به عنوان لاین های متحمل به سرما گزینش و برای ارزیابی های بعدی معرفی شدند. با بررسی شجره این ژنوتیپ ها مشخص گردید که اغلب لاین های انتخاب شده به عنوان متحمل به سرما مانند FLIP 95-255C، FLIP 93-260C و Sel 95TH 1716 هیبریدهای حاصل از دورگ گیری گونه وحشی (ILWC 182) C. reticulatum با ارقام اصلاح شده بوند. در مجموع، با توجه به افزایش محصول چشمگیر نخود در کشت پاییزه، امید می رود با ارزیابی های بعدی بتوان رقم یا ارقام مناسب که به سرمازدگی متحمل باشند معرفی و به ارتقا تولید در استان کردستان کمک نمود.
    کلیدواژگان: نخود، کشت پائیزه، تحمل به سرما
  • علی روستایی*، سید احمد سادات نوری، حسن رضا اعتباریان صفحات 101-115

    بیماری بوته میری جالیز (Phytophthora drechsleri) از بیماری های مهم در منطقه گرمسار و ورامین می باشد. خسارت این بیماری روی خیار تا %25 گزارش شده است. در این مناطق مساله شوری که می تواند سبب اختلالات متابولیکی و جذب آب و مواد غدایی توسط گیاه بشود وجود دارد. خیار گیاهی حساس به شوری است، بنابراین تنش ناشی از شوری می تواند سبب حساسیت بیشتر گیاه به بیماری بوته میری بشود. سطوح مختلف شوری) شاهد بدون آلودگی، 0، 10، 25 و 50 میلی مول (NaCl روی سه رقم رایج خیار در منطقه) تزیر، سوپر 2000 و آمریکایی (در حضور قارچ عامل بیماری در شرایط گلخانه بررسی شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. اختلاف معنی دار بین سطوح مختلف شوری وجود داشت و افزایش تنش شوری سبب بالا رفتن حساسیت به این بیماری شد. اثرهای متقابل شوری × ارقام به طور معنی داری اختلاف داشت. اثر غلظت های مختلف شوری 0)، 10، 25، 50 و 75 میلی مول (NaCl روی رشد قارچ در محیط کشت CMA در یک طرح کاملا تصادفی با سه تکرار بررسی شد. آنالیز واریانس سطح رشدی قارچ روی محیط کشت CMA نشان داد که اختلاف معنی داری بین تیمارهای مختلف شوری وجود دارد. سطح رشد قارچ در تیمار شاهد به میزان 635 میلی متر مربع و در تنش 50 و 75 میلی مول NaCl به ترتیب 4725 و 4797 میلی متر مربع بود.

    کلیدواژگان: خیار، بیماری بوته میری، شوری، اثر متقابل، رقم
  • فرنگیس قنواتی*، جواد مظفری، علی اصغر معصومی صفحات 117-127
    تعیین سطح پلوییدی اهمیت فراوانی در مطالعه روابط خویشاوندی گونه ها، تهیه هیبریدهای بین گونه ای و برنامه های به نژادی گیاهان دارد. این کار معمولا از طریق شمارش کروموزمی در سلول های مریستم ریشه انجام می گیرد. سرده یونجه (Medicago sp.) با حدود 85 گونه علفی یک ساله و چند ساله دارای سطوح پلوییدی متفاوتی بوده، ولی از آنجا که اندازه کروموزم ها در گونه های این سرده بسیار کوچک است، شمارش کروموزمی سلول های بدنی در مرحله متافاز به سختی امکان پذیر است. بنابراین در این تحقیق برای اولین بار امکان استفاده از شمارش کلروپلاست سلول های محافظ روزنه به عنوان یک روش جانشین ساده و آسان برای تعیین سطح پلوییدی در یونجه مورد بررسی قرار گرفت. به همین جهت ارتباط و همبستگی سطح پلوییدی و تعداد کلروپلاست های سلول های محافظ روزنه، در 17 گونه این سرده مطالعه گردید. از برگ های جوان میانی گیاهان گلخانه ای هر گونه سه نمونه به طور تصادفی انتخاب و تعداد کلروپلاست های سلول های محافظ روزنه سطح زیرین برگ در بیست جفت سلول شمارش گردید. برای تعیین سطح پلوییدی، روش معمول شمارش کروموزم در سلول های متافازی مریستم انتهایی ریشه انجام و حداقل ده پهنه متافازی میتوز برای هر گونه مطالعه گردید. نتایج نشان دهنده همبستگی مستقیم (r=0.98) سطح پلوییدی با تعداد کلروپلاست های سلول های محافظ روزنه در کلیه گونه های مورد مطالعه بود. به طوری که تعداد کلروپلاست های سلول های محافظ روزنه در گونه های تتراپلویید M. scutellata (L.) Mill. Gard.، M. rugosa Desr. و M. sativa L. تقریبا دو برابر کلروپلاست های آن در گونه های دیپلویید M. noeana Boiss.، M. minima (L.) Bartalini.، M. truncatula Gaetn.، M. littoralis Rhode.، M. coronata (L.) Bartalini.، M. radiate L.، M. laciniata (L.) Mill. Gard.، M. arabica (L.) Huds.، M. ciliaris (L.) Krocker.، M. lupulina L.، M. polymorpha L.، M. constricta Durieu.، M. orbicularis (L.) Bartalini. و M. rigidula (L.) All. بود. بنابراین با توجه به مشاهدات فوق شمارش کلروپلاست های سلول های محافظ روزنه به عنوان یک روش نوین برای تعیین سطح پلوییدی در سرده یونجه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: یونجه، سطح پلوییدی، سلول محافظ روزنه، کلروپلاست
  • حمزه علی احمدی*، حسین اکبری مقدم، شیرعلی کوه کن صفحات 133-135
|
  • A. Alizadeh * Pages 1-21

    Evaluation and identification of local cultivars of grapevine can provide a good gene bank, useful for breeding of this tree. A high diversity in local grapevine cultivars exists m West Azarbaijan province, therefore, a comprehensive study on different characteristics and collection of these cultivars was necessary. The present investigation was carried out during a period of six years (1993-1999), in which forty five morphological characteristics of forty seven local cultivars of grapevine at different growth stages before flowering, during flowering, berry set and ripening were determined according to the IBPGR's decriptors. General characteristics of cultivars indicated that all cultivars belonged to Vitis vinifera L. species. Six cultivars Sachakh, Lalbideneh Ghermez, Gezel Ozum, Khalili Ghermez, Ghara Gandomeh and Gazandahi having inverse flay were also determined. These cultivar can be used in breeding program.

    Keywords: Grapevine, local cultivars, Morphological characteristics, growth stages, reproductive stag
  • B. Yazdi Samadi *, N. Majnoun Hosseini, S.A. Peighambari Pages 23-37

    Winter sown lentil compared with spring sowing, will enhance yield, provide better rotational and soil conservation system and consequently increase lentil area and production in Iran. Cold susceptibility in winter sown lentil is one of the abiotic stresses which affect its production. Hence, in order to evaluate the cold hardiness of 39 lentil genotypes, obtained from the lentil germplasm collection of College of Agriculture Karaj, (Iran) and ICARDA (Syria), a randomized block design experiment with three replications was performed over the years 2000 and 2001 in Karaj conditions (NL 35o). The level of cold hardiness among the lentil genotypes were measured by examining the alive and dead seedlings after being exposed to natural winter and spring cold weather and expressed in percentage. The absolute minimum temperatures during the two growing seasons were -10oC and -9.8°c, respectively. Phenological traits (such as days to 50% flowering, seed filling period, maturity), seed yield and 1000 seed weight were recorded in each year. Pooled analysis of variance for genotypes response to winter sowing were statistically significant among various traits. The histogram for cold hardiness percentage showed that the tolerant lentil genotypes (91-95% winter hardiness) comprised only 4% frequency percentage and the tolerant genotypes (71-90% winter hardiness) was 28 percent. The coefficient of variation for winter hardiness among the genotypes were about 17.5%. This variation is due to environment since no genotypic heredity for cold hardiness in lentils has yet been reported. The lentil seed yield had a relatively higher variation (about 28.6%) compared to other traits. Nevertheless, the seed yield had a significant and positive correlation (r=%20**) with cold hardiness percentage, and the high yielding genotypes also showed very high or high cold hardiness percentage. Between cold hardiness percentage and duration from sowing to harvest, a quadratic relation (R2= %19) existed and very high and high tolerant genotypes had shorter duration to maturity. On the whole, the lentil genotypes in this study were grouped into four clusters based on cold hardiness percentage, seed yield and maturity traits. The high tolerant accessions 2, 36, 7, 13 and 32 along with relatively high tolerant accessions 16, 12 and 26 had the lowest euclidean distance and all were grouped in one cluster.

    Keywords: lentil, genotype, Cold hardiness, seed yield, maturity duration
  • R. Aminpour *, A. Mortazavibak Pages 39-48
    In order to study effects of plant density and mother bulb size on onion seed yield, a split-factorial experiment with a randomized complete block design with three replications was conducted in Kabootar Abad Research Station of Isfahan during two cropping seasons (1998-1999 and 1999-2000).Main plot was different row spaces (50, 60 and 70cm) and sub plot formed from factorial combination of two mother bullb sizes (3-6 and 6.5-9.5cm) with three plant spaces on rows (15,25 and 35cm). The results showed that 50 and 60cm row spaces had not significant differences in the seed yield and yield components (umbels/m2, capsules/umbel, seeds/capsule and 1000 seeds weight) but seed yield and umbels/m2in 70cm row space was significantly lower than the those of other two row spaces. The treatments of 15 cm plant space and 6.5-9.5cm mother bulb size had the highest seed yield and umbls/m2.Seeds/capsule in 15cmplant space was significantly higher than that of 35 cm plant space.1000 seeds weight and capsules/umbel decreased as plant space increased from 15 to 35cm. Among yield components, umbels/m2 had the most contribution in the seed yield and this yield component explained about 0.67 of seed yield variations. Plant density and mother bulb size had not significant effects on seed germination.
    Keywords: Onion, Texas Early Grano cultivar, mother bulb size, plant density, seed yield, Seed quality
  • S. Jalali *, M.H. Sabzi Pages 49-56
    In order to evaluate selected corn lines to common smut (Ustilago maydis), an experiment was conducted in a complete randomized block design, with 30 treatments (lines) in four replications, in Kabutar Abad Experimental Station. For artificial inoculation, fungal inoculum consisting of a mixture of sporidia was applied to ears, 2 to 3 days after silk stage after removing the cobs with pruning shears by injection of 3 ml of inoculum (106 spore/m!) into the cut cobs. At harvesting time, the disease incidence (D.I.), based on infection rate in each line, and disease severity (D.s), based on disease progress in each ear, were evaluated. The results showed that by the cut cob injection method, high percentages of infected ears were obtained (more than 90%). Based on disease severity (scale 0-7) on ears, lines were grouped in four categories consisted of three lines without infection (Immune), two lines with high tolerance, 15 lines moderately resistant to moderately susceptible and 10 lines susceptible or highly susceptible.
    Keywords: Corn, Common Smut, Ustilago maydis, resistance
  • M.K. Shafazadeh *, A. Yazdan Sepas, A. Amini, M.R. Ghanadha Pages 57-71
    In order to study the response of different winter and facultative wheat (T. aestivum L.) genotypes to terminal drought stress, this experiment was conducted in the Experimental Field of Cereal Research Department, Seed and Plant Improvement Institute at Karaj in 1999/2000 and 2000/2001 cropping seasons. Twenty winter and facultative wheat genotypes were evaluated in two separate experiments, one with non-stress and in the other one, stress was applied from anthesis to physiological maturity. A randomized complete block design with three replications was used. Results of combined analysis of variance of grain yield showed significant difference between genotypes. Genotype x year and genotype x irrigation interactions were significant at 5% probability level, however, genotype x irrigation x year was not significant. Stress tolerance index (STI), stress susceptibility index (SSI), geometric mean productivity (GMP), mean productivity (MP) and tolerance (Tol) were calculated based on the grain yield of the genotypes in both conditions. Among the genotypes number 8 (Pck/Vee) was outstanding. Grain yield of this genotype in non-stressed and stressed conditions was 9320 and 7079 kgha-1, respectively. MP, GMP, STI and SSI for this genotype were 8200 kgha-1, 8123 kgha-1, 0.85 and 0.98, respectively. Results showed that correlation coefficients between STI, GMP and MP indices and grain yield (under both conditions) were positive and highly significant, therefore, these indices can be used to identify high yielding and tolerant genotypes under non-stressed and stressed conditions. Finally, using cluster analysis based on indices and grain yield (in both conditions), genotypes were classified in five groups.
    Keywords: Wheat, terminal drought stress, Stress susceptibility, tolerance indices
  • M. Zahravi *, A. Taleei, H. Zeynali, M.R. Ghanadha Pages 73-88
    Four advanced lines of wheat which had appeared to be resistant to yellow rust in past years, along with the susceptible cultivar Bolani were intercrossed in one-way diallel cross. Seedlings were grown in greenhouse until the first leaves fully expanded and then inoculated with two pathotypes (race) 6E130A+and 166E42A+of yellow rust, separately. Infection types were scored 18 days after inoculation. Diallel analysis was done by two methods of Griffing, and links and Hayman. Results of analysis of variance of Wr + Vr and Wr - Vr, regression analysis of Vr and Wr and estimates of genetic parameters indicated the importance of additive and dominance effects with pathotype 6E130A+ and importance of additive, dominance and epistatic effects with pathotype 166E42A+. Broad-sense and narrow-sense heritability of infection type were estimated 97% and 58% for pathotype 6E130A+and 99% and 81% for pathotype 166E42A+, respectively. Line M-78-16 possessed the greatest general combining ability to decrease infection type and therefore was suggested to be included in breeding programs for resistance to yellow rust.
    Keywords: Wheat, yellow rust, infection type, diallel analysis
  • H. Kanouni * Pages 89-99
    Work on cold tolerance in chickpea has been initiated since the advantages of fall sown crop over traditional spring sown crop were realized. In order to evaluate cold tolerance and yield potential in high altitude and cold regions, genetic variation in forty entries of chickpea together with one susceptible control (ILC 533) was studied in a RCB design with two replications in fall sowing under rainfed conditions ip Kurdistan province during 2000-02 cropping seasons. In this nursery the susceptible control (ILC 533) was sown after every two entries. Different characteristics e.g. seed yield, days from sowing to flowering, 100 seeds weight, plant height, number of pods per plant, number of seeds per pod, number of primary branches, and number of secondary branches were recorded. Annual and combined analysis of variance showed that there were significant differences among genotypes for seed yield, Number of secondary branches,100 seeds weight and cold tolerance (P < 0.05). Sixteen entries showed a desirable level of tolerance 3, based on 1 to 9 scale (1 = healthy and 9 = killed due to frost). By investigation into the pedigrees of entries, it was revealed that cold tolerant entries (FLIP 95-255C, FLIP 93-260C and Sel95 TH1716) are derived from crosses between cultivated chickpea with C. reticulatum (ILWC 182), a wild relative of cultivated chickpea (c. arietinum L.).
    Keywords: Chickpea, fall-sown, Cold tolerance
  • A. Roustaei *, A. Sadat Noori, H.R. Etebarian Pages 101-115

    Cucurbit wilt caused by Phytophthora drechsleri is one of the most important diseases in Varamin and Garmsar areas. Reduction of yield of cucurbit by this disease has been reported about 25%. Soil salinity which can cause the important damage to the plant metabolism and nutrition, is common in these regions. Cucumber is susceptible to salinity stress. Therefore salinity stress may increase the susceptibility of cucumber to Phytophthora drechsleri. Different levels of salinity (control, 0, 10, 25 and 50 mM NaCl) on three current cultivars (Tezier, Super 2000 and U. S. A.) of cucumber were investigated at the presence of P. drechsleri in greenhouse conditions. A factorial analysis for completely randomized design with 3 replications, was used for these experiments. Significant differences were observed among the different levels of salinity. Increasing stress due to salinity increased the susceptibility to the disease. Cucumber cultivars had different responses to salinity. The effects of different levels of salinity (0, 10, 25, 50 and 75 mM NaCl/l) were also investigated on growth of P. drechsleri on CMA culture at a completely randomized design with 3 replications. Variance analysis of growth area of fungus on CMA culture showed significant differences among different levels of salinity. Growth area of fungus was 6359 mm2 for control and 4725 and 4797 mm2 for 50 and 75mM NaCl, respectively.

    Keywords: cucumber, Phytophthora drechsleri, Salinity, interaction, cultivar
  • F. Ghanavati *, J. Mozafari, A.A. Maasoumi Pages 117-127
    Determination of ploidy level is requird for studying interspecific relationship, genetics of transgenic plants and developing interspecific hybrids in breeding programs. Genus Medicago is the most important forage crop of Fabaceae family. There are almost 85 annual and perennial species under this genus. Species of this genus have small chromosomes with different ploidy levels, requiring extensive ploidy analysis in its breeding program. Therefore, an efficient technique is needed for determination of the ploidy level. The relationship between ploidallevel and the number of chloroplasts in stomatal guard cells was studied in order to examine the ! possibility of using cloroplast count as an alternative to chromosome count. Three randomly selected middle leaves of greenhouse grown plants were used for chloroplast counting in twenty pairs of stomatal guard cells per each leaf. Chromosome numbers were also determined in root tip squashes of studied plants. The ploidy level was highly correlated with the number of chloroplast in stomatal guard cells of lower surface of the leaf. Number of chloroplasts in tetraploid species M sativa L., M scutellat (L.) Mill. Gard. And M rugosa Desr. was approximately twice as many as the number of chloroplasts in diploid speciesM coronata (L.) Bartalini, M radiate L., M rigidula (L.) All., M polymorpha L., M constricta Durieu., M noeana Boiss., M minima (L.) Bartalini., M truncatula Gaetn., M littoralis Rhode., M orbicularis (L.) Bartalini., M laciniata (L.) Mill. Gard., M arabica (L.) Huds., M ciliaris (L.) Krocker. And M lupulina (L.). Our results suggest that this method can successfully be used for determination of ploidy level in Medicago species.
    Keywords: Medicago sp, Ploidy level, stomatal guard cell, chloroplast
  • M.A. Nejatian * Pages 129-132

    Qualitative and quantitative aspects of Iranian raisin, as a significant exporting material, has been declined because of several reasons in recent years. There are many factors affecting quality of raisin. Fruit harvesting date is one of these factors which is highly effective on quantitative and qualitative traits of raisin through alterating fruit characteristics and even plant yield. Therefore, this investigation was carried out to determine the best time of white seedless grape harvesting in Qazvin for obtaining a raisin uniform in color and size with suitable taste and tissue and highest in yield. For this purpose, harvesting dates with 10-day intervals including 22nd August, 1, 11, 21st September and 2nd October were used in a RCBD with four replications in one of the orchards of Takestan region. In each treatment, four plants were considered and harvesting was done form two middle plants. In each harvesting date, traits such as content of soluble solid materials(TSS), bunch length, bunch weight, volume and weight of berry, grape yield, and after production of raisin, traits such as color, size, 50-seed weight, marketing value and amount of recoverable raisin were measured. Results showed that late harvests (21st September and 2nd October) having about 23% TSS, weight of 18 grams for 50-seed of raisins and the best ratio of grape to raisin (3.5 kg grape for production of one kg golden yellow raisin) are the most suitable harvesting date for raisin production in Takestan region. Also higher TSS% lead to significant increase in quality, color, and 50-seed weight and raisin production efficiency.

    Keywords: White seedless grape, Harvesting date, raisin, TSS, producing raisin efficiency
  • H. Ali Ahmadi *, H. Akbari Moghadam, S.A. Kohkan Pages 133-135

    The present study was carried out in 1995and 1996to determine the most suitable carrot cultivar for Sistan region. The experiment was conducted in a randomized complete block with three replications at Zahak Research Station in Zabol. Nine carrot cultivars including a local cultivar (Zardak), were planted in plots with 5 rows, 5 m length. Row space was 35 cm and plant space on the rows was 5-7 cm. Mean yields of cultivars in two years were compared statistically with local check cultivar through L. S. D. The combined analysis of variance showed a significant difference among the cultivars. Cultivar Nantes Tip Top with 16.806 tons per hectare, produced significantly higher yield than the local check and other cultivars, therefore, this cultivar can be recommended as a suitable cultivar for cultivation in Sistan region.

    Keywords: Carrot, Cultivars, yield